TULP Wonen

« TerugMagische locatie in Brabantse Den Hout

Het is bijna niet voor te stellen, maar in het Noord-Brabantse Den Hout heeft de tijd écht stilgestaan. De idyllische dorpskern De Houtse Heuvel, met zijn bijzondere karakter, is sinds 2008 beschermd door het Rijk, en dat is maar goed ook. Op deze plek wordt ‘het zalige nietsdoen’ met liefde omarmd en is stilstand vooruitgang. Er dient zich op nummer 59 a-b een buitenkans aan voor een nieuwe ‘gelander’!

TEKST // Judith Truijens• FOTOGRAFIE // Denise Zwijnen

Een huis kopen en meteen eigenaar zijn van de hele dorpskern. In Den Hout kan dat. Door een bijzondere constructie uit 1805 (‘mandeligheid’, een bijzondere vorm van mede-eigendom) ziet de langwerpige wigvormige lap grond De Houtse Heuvel er nog precies hetzelfde uit als honderden jaren geleden. Toen pleegde een aantal boeren een daad van verzet tegen de heer van Breda, die niet naar de grond omkeek, maar wel tol hief voor de passanten. De rechtbank stelde de aanwezige boeren in het gelijk en zo werden ze gezamenlijk eigenaar. En dat is tot op de dag van vandaag nog steeds het geval!

‘Gelanders’
Door de bijzondere eigendomsvorm zijn alle aanwonenden van De Heuvel mede-eigenaar van het stuk grond, waar ze ook allemaal verantwoordelijk voor zijn. Het terrein is bestemd voor ‘gemeenschappelijk nut’ en dat maakt het een unieke plek om te wonen. De ‘gelanders’, zoals de eigenaren worden genoemd, staan slechts een klein aantal events per jaar toe. Zoals een kermis, een jaarmarkt en een muziekfestival. Met de opbrengst kunnen ze bomen onderhouden, worden er nieuwe bankjes onder die eeuwenoude eiken geplaatst en weteringen uitgebaggerd. Genieten en onthaasten is erg belangrijk voor de ondernemende en eigenzinnige bewoners van De Heuvel. Het leven vieren, in alle facetten, is daar een logisch onderdeel van. De gemeenschap kent dan ook een rijk verenigingsleven en biedt tal van recreatie- en ontspanningsmogelijkheden.

Verborgen parel
Midden in die ongerepte natuur bevindt zich een verborgen parel, een perceel, waarin ruimte en ultiem woongenot harmonieus samenkomen. Een plek die antwoord geeft op de vraag of het leven misschien nét even iets anders zou kunnen. Waar creativiteit ongebreideld de ruimte krijgt en waar letterlijk en figuurlijk alle ruimte is om je (ondernemende) dromen waar te maken.

De bebouwingen van het perceel aan de Houtse Heuvel op nummer 59 a-b – De Hoeve, het Atelier en de Vlaamse schuur – zijn, eventueel in delen, te koop. Na ruim 20 jaar verlaat het ontwerpersduo Bart van Bekhoven en Ellen Merkx van ‘ideeënfabriek’ Artistiek namelijk deze magische locatie om zijn dromen elders waar te maken. Met pijn in het hart, dat wel.

‘Elke dag met een glimlach’
Bart: “Wonen en werken gaan op deze fantastische plek hand in hand. We zijn echte Bourgondiërs en hebben hier alles kunnen combineren wat we belangrijk vinden in ons leven. Want als je mooi en praktisch op een creatieve manier met elkaar combineert, heb je het perfecte huis, vinden wij, en sta je elke dag op met een glimlach. Je kruipt na een dag hard werken heerlijk binnen of buiten op de bank met een goed glas wijn. Of voor een uitgebreid etentje met familie of vrienden. Door het hoge plafond in de woonkamer is er elk seizoen prachtig licht en wordt het intieme karakter van de royale ruimte geaccentueerd. De authentieke details en het pure materiaalgebruik maken deze plek tot één waar je dromen uit kunnen komen! We hopen dat de nieuwe bewoners er net zo gelukkig zullen worden als wij er zijn geweest.”

Alles op het erf
Het perceel is 5100 m2 groot en heeft parkeergelegenheid op eigen terrein. Naast de sfeervolle buitenkeuken bevindt zich een betegeld, ruim bemeten zwembad. De kavel is elektronisch afsluitbaar en biedt prachtig uitzicht over de akkers. De Hoeve (1935) heeft een woonoppervlak van 394 m2 en is volledig gerenoveerd, voorzien van dak- en vloerisolatie en uitgerust met onder meer Spaanse plavuizen, houten en stalen kozijnen en een ruime wijnkelder.

Het Atelier heeft een oppervlakte van 443 m2, een luxe keuken en toilet, een massief houten vloer en een stalen uitbouw over de gehele lengte. Het prachtig overkapte terras aan de voorzijde maakt deze ruimte heel sfeervol en multi-inzetbaar.

De Vlaamse Schuur ten slotte, nu in gebruik als showroom, kan als woon-of werkruimte worden ingezet. De volledig gerenoveerde schuur uit 1900 is onder meer voorzien van een gashaard, vloerverwarming, een toilet en dubbele beglazing. De voormalige bergruimte zou prima kunnen dienen voor de combinatie zorg en wonen, maar ook een bed & breakfast behoort tot de mogelijkheden. <

Voor uitgebreide verkoopinformatie:
JB Makelaardij, Made, jbmakelaardij.nl