TULP Wonen

« TerugPinedo Makelaardij ‘Scherp prijzen loont in de huidige markt’

Het zijn roerige tijden op de huizenmarkt. Waar moet je op letten als je een nieuw huis gaat kopen of een woning wilt verkopen? We gingen in gesprek met Joshua Pinedo van Pinedo Makelaardij in Alkmaar voor een blik op de woningmarkt van vandaag.

Hoe bepaal je de waarde van een huis?

“Het begint eigenlijk altijd bij de locatie. Dat zeggen we ook altijd: locatie, locatie, locatie! Daarna ga je kijken naar de maatvoering van een woonhuis of appartement. Bij appartementen kijken we voornamelijk naar de woonoppervlakte en welke overige zaken daarbij horen. Denk aan een buitenruimte, berging of garage. Bij een woonhuis is het van belang hoeveel grond en overige zaken er bij het object horen, in combinatie met het afwerkings­niveau. Ik noem dit altijd de rekenkundige benadering. In de huidige markt wordt er veel op emotie gekocht en is het rekenkundig niet altijd meer te verklaren. Het is soms letterlijk ‘wat de gek ervoor geeft’.”

Hoe positioneer je een woning in de markt?

“Het is belangrijk eerst goed te kijken naar wát je aanbiedt en welke doelgroep daarbij hoort of past. Én: wat doet de concurrentie? Staan er meer woningen in de straat te koop en zo ja, hoe staan die in verhouding tot elkaar qua afwerking, grootte en vraagprijs? Op basis van die aspecten bepalen we samen met de opdrachtgever de verkoopstrategie en hoe we de woning of het appartement in de markt gaan zetten. Scherp prijzen loont in de huidige markt vaak beter dan te hoog inzetten. Kandidaat-kopers ervaren de vraagprijs vandaag de dag namelijk veelal als een vanaf-prijs, waarop ze denken te moeten overbieden, als ze de woning graag willen. Als je als verkoper te hoog inzet, sluit je potentiële kopers, die op voorhand denken, dat het te gek wordt als ze ook nog moeten gaan overbieden, uit. Maar het blijft maatwerk. Elke casus is anders. Wij adviseren over de verkoopstrategie, maar het is onze klant die daarover beslist. Onze aanpak passen wij aan bij wat bij hem of haar past.”

Hoe werkt de biedingsprocedure?

“Er zijn heel veel verschillende biedingsprocedures. Als makelaar bepaal je samen met de opdrachtgever welke vorm er wordt gehanteerd. ‘Vroeger’ werd er vaak één op één onderhandeld en begon de koper met een openingsvoorstel. Vervolgens kwam er een tegenvoorstel en zo werkte men toe naar een uiteindelijke koopsom of overeenstemming. Tegenwoordig zie je dat zich vaak meerdere geïnteresseerden melden voor één woning. Aangezien de makelaar niet met twee of meer partijen tegelijk in onderhandeling kan gaan, gaat men over tot een inschrijving. Iedereen krijgt dan de gelegenheid om meteen een eindvoorstel te doen. Om een inschrijving te voorkomen zijn er nu soms assertieve kopers die de woning zó graag willen dat ze een ‘knock-out bod’ doen met een tijdslimiet. Dit is vaak een dermate goed voorstel, dat de verkoper dit niet kan of wil weigeren en erop ingaat.”

Wanneer levert renoveren van tevoren een meerwaarde op?

“Wij geven vaak het advies om de woning verkoopklaar te maken voordat je deze online plaatst. Dit betekent in feite dat je de puntjes op de i zet. Kant-en-klaar wonen wordt in de huidige markt bijzonder goed gewaardeerd. Mensen zijn ook bereid hier meer voor te betalen. Voor sommige kopers is het moeilijk om door een ruimte heen te kijken. Een likje verf of nieuwe laminaatvloer met plinten maakt het dan net even af. En ja, dat loont: elke 100 euro die je investeert om de woning netjes te maken, krijg je misschien wel in drievoud terug.” <