Aan de rand van het prachtige stadspark in Haarlem staat de woning van Jacinta en Bart en hun twee kinderen. De weg erlangs vormde vroeger de verbinding tussen Haarlem en Leiden, met een ondergrond van solide zand. Het huis uit 1889 bood in de loop der tijd onderdak aan allerlei financiële instellingen en had daardoor ook lang een wat koele uitstraling. Maar de locatie bood wel de ruimte en mogelijkheden om er een warm en sfeervol familiehuis van te maken. En dat is precies wat Bart en Jacinta ervan hebben gemaakt.
“Eerlijk gezegd leek de keuken wel een abattoir”, lacht Jacinta, als ze terugdenkt aan de komst naar het huis. “Daar hebben we dan ook meteen werk van gemaakt.” Op maat gemaakte kasten van walnotenhout combineren nu prachtig met de strakke, witte hoogglans keuken. Het blad op het kookeiland is van zacht bruin marmer, dat ondanks het koele materiaal zorgt voor een warme en chique uitstraling. “De keuken is by far mijn favoriete plek in huis”, vertelt Bart. “Als ik ’s morgens aan mijn eerste kopje koffie zit, op het hoekje van het kookeiland, en naar buiten kijk, voel ik me een zeer gelukkig mens. Ook aan de grote leef/lees/eettafel in de uitbouw zitten we als gezin graag. Door de lichtinval kunnen we hier vrijwel de hele dag genieten van een buiten-gevoel.”
Het zicht op de ruime tuin is om in te lijsten. De achterzijde van het huis is voorzien van zwarte kozijnen, die een combinatie vormen van hout en aluminium. Robuust, stevig en zeer solide.
Ruimtelijk effect
De walnoothouten kasten in de living zijn, net als in de keuken, op de millimeter nauwkeurig op maat gemaakt en brengen warmte en intimiteit in de grote ruimte. Boven de kasten schijnt een prachtig indirect licht. “We vielen destijds als een blok voor de hoge plafonds”, zegt Jacinta. “Toen de architect voorstelde om er toch een verlaagd plafond in te plaatsen, waren we hem even kwijt. Maar door de uitsparingen die aan de zijkanten gebruikt zijn, en waar je nog de originele stalen balken ziet, geeft het een verrassend ruimtelijk effect.” De grijs gestucte wanden combineren er goed bij, net als het natuurlijke kleur- en materiaalgebruik van de meubels. Door de strakke zichtlijnen en de minimalistische en functionele vormen straalt het geheel rust uit.
Instant verliefd
De entree naar de woonkamer was voorheen vooral zakelijk. Door deze te centreren, ontstond er meer ruimte in de living én kwam er een prachtig doorkijkje naar het trappenhuis. Bart: “De open haard in de voorkamer is ook een heerlijke plek om te zitten. Overdag met zicht op het vele groen van het park rondom en ’s avonds lekker op de bank, met een glas wijn en een goed boek.”
Bart en Jacinta, afkomstig uit het oosten van het land, leerden elkaar in het buitenland kennen. Ze studeerden in Amsterdam en woonden lange tijd in Singapore. Jacinta: “Toen we op zoek gingen naar een school voor onze kinderen in Nederland kwamen we via via in Haarlem terecht. Vervolgens gingen we op zoek naar een woning, wat toentertijd best een lastige zoektocht was. Uiteindelijk kwam dit huis op ons pad. Toen ik hierover de drempel stapte, was ik instant verliefd.”
Bart vult aan: “Haarlem heeft inmiddels ons hart compleet veroverd. We zijn enorme liefhebbers van de duinen, waarmee we met de Kennemer Duinen en de Amsterdamse Waterleidingduinen om de hoek helemaal op onze plek zitten. We fietsen en wandelen er graag en spotten er vogels, onze hobby. Ook van het strand dat zo dichtbij is, genieten we volop. In zomer en winter is onze plek de perfecte locatie om te ontspannen.”
Vogels
De liefde voor vogels van Bart en Jacinta blijkt ook uit hun prachtige collectie kunstwerken van Darwin, Sinke & van Tongeren, het collectief dat zich heeft gespecialiseerd in ‘fine taxidermy’ oftewel het opzetten van zeldzame dieren. Om dit met respect en in volle glorie te kunnen doen, hebben de kunstenaars de werkwijze van oude meesters als Weenix en Hondecoeter bestudeerd. De resultaten zijn overweldigend. Ze geven de woonkamer van Bart en Jacinta een heel bijzondere sfeer.
Ruimte
Op de tweede etage van de woning bevindt zich een tweetal slaapkamers, een ruime badkamer en een werk- annex studeerkamer. “We werken, net als bijna iedereen tegenwoordig, veel vaker thuis”, legt Bart uit. “Daarom hebben we veel aandacht besteed aan onze study. Warm ingericht met een ruim bureau is het hier heerlijk werken. Het uitzicht op het groen werkt natuurlijk ook goed mee.”
Op de bovenste verdieping krijgen we een fantastisch uitzicht op de KoepelKathedraal (beter bekend als de Kathedrale Basiliek Sint Bavo), met – verrassend – twee slaapkamers en een badkamer. “Dit is de kidscave”, lacht Bart. “Hier chillen onze kinderen graag met hun vrienden, spelen ze spelletjes en kijken ze tv. Heerlijk hoor, als je je pubers op die manier de ruimte kunt geven. Met elkaar en met familie en vrienden genieten we vooral van onze tuin. We houden van een feestje en daar leent de buitenruimte zich goed voor. En gelukkig is het contact in de buurt goed en schuiven ook de buren regelmatig gezellig aan.”
Aanpassen
Een oud pand als dat van Bart en Jacinta verduurzamen blijkt niet altijd mogelijk of überhaupt te bekostigen. Het stel is begonnen met het leggen van zonnepanelen. Bart: “De voorkant van ons pand is beschermd stadsgezicht, daar kunnen we niet veel kanten mee op. Maar we hebben gelukkig een groot aantal panelen op een heel economische manier op het dak aan de achterkant kunnen plaatsen. Dit is de eerste stap. We gaan kijken wat er nog meer mogelijk is. Want in dit pand investeren is echt de moeite waard. Wij gaan hier voorlopig niet weg!” <