TULP REIZEN

« TerugCITYTRIP berlijn - Ontdek het zondagse trödelen

TEKST & FOTOGRAFIE // SYBYLLE KROON

Berlijn mag dan een wereldstad zijn, de zondag is er nog steeds heilig. Niet dat Berliners zulke kerkgangers zijn, het gaat om andere zaken. Tijd voor gezin en familie, tijd voor even helemaal niks of juist om eropuit te trekken. Op zondag zijn praktisch alle winkels dicht, dus denk je tijdens je citytrip een weekendje te gaan shoppen, kom je bedrogen uit. Wat dan als toerist of shopaholic in Berlijn, op zo’n stille zondag? Pak de fiets en ga trödelen!

Jawel, er zijn zondag ’s ochtends zowaar toch een paar winkels open! De bakker bijvoorbeeld, zoals overal in Duitsland. Want een zondag in Berlijn begint pas echt goed met verse Brötchen. Ook de bloemenwinkel is open, want op bezoek bij je (schoon)ouders zonder verse Blumen, dat kan niet. Heel Berlijn is op zonnige zondagen een en al levendigheid. De bewoners trekken er massaal op uit. Om te genieten in de bosrijke natuur rondom de stad of dichterbij: hele families en vriendenclubs zoeken met koelboxen, barbecues en kleedjes een relaxte plek in een van de vele stadsparken. Soms letterlijk om de hoek – bijna elke wijk heeft een park(je) met fontein – of in het grootste park van Berlijn: Tiergarten. Een heerlijk park, waar menig openbaar groen in Nederland bij verbleekt: zó groot en zó groen.


Eindeloos sneupen
Zondag is ook dé dag om door Berlijn te fietsen. Je kunt bijna zwierend over de Kurfüstendamm, door Unter den Linden of door de Friedrichstrasse fietsen. Winkels dicht, minder mensen, minder verkeer, dus lekker rustig in alle winkelstraten. Die winkels mogen dan dicht zijn, de Trödelmarkten zijn open. Het is mijn favoriete tijdverdrijf op zondag: lekker slenteren en eindeloos sneupen op deze vlooienmarkten. Ik geef het toe: Ich bin ein Trödeler! Op deze vlooienmarkten vind je tussen de ‘rommel’ de mooiste vintage, antiek en tweedehands spullen.

Elke markt heeft zijn eigen aanbod. Zo is de Trödelmarkt bij het Rathaus van de wijk Schöneberg eentje waar je veel dozen vol ouwe meuk ziet, maar waar soms net dat ene juweeltje tussen zit. Ook leuk: al die kramen vol tweedehands kleding en schoenen.
De markt bij station Fehrbelliner is klein maar fijn. Ook hier veel kleding, maar ook kramen met mooie, chique vintage en bijzondere kunst. Stal je fiets bij de Strasse des 17. Juni, vlakbij station Tiergarten en trödel op je gemak over deze bijzondere markt onder de bomen.

Hergestellt in Berlin
De markt die je zondags zeker niet mag missen is die in het hippe Mauerpark, in de wijk Prenzlauer Berg. In de kramen en op de tafels vind je niet alleen gave tweedehands spullen, zoals kleding, tassen, vintage meubels, interieur accessoires en lp’s, maar ook nieuwe producten, vaak ‘Hergestellt in Berlin’. Op deze grote Trödelmarkt scoor je zeker een origineel souvenir voor jezelf of een cadeautje voor iemand thuis.
Er zijn in Berlijn nog heel veel meer van dit soort bijzondere vlooienmarkten. Dus: pak je fiets en ga lekker trödelen. Maar wees gewaarschuwd: het is verslavend.