TULP Reizen

« TerugTenerife: Het luxe eilandleven, weg van de drukte

Vanuit de lucht doemt het boegbeeld van het eiland, Pico del Teide, al van verre op. Naast de altijd in het oog springende bergtop heeft Tenerife, het grootste eiland van de Canarische archipel, ook een heel andere kant. Van hoge kliffen, diepe ravijnen, groene valleien en verlaten baaitjes met vulkanisch zwarte stranden tot pittoreske dorpjes, die een en al historie ademen, en ’s werelds meest heldere sterrenhemel. Tenerife: de perfecte mix van ruig, lieflijk, rust en luxe.

Vanaf de luchthaven rijd je zo de La Orotava-vallei in, een van de mooiste regio’s van het eiland. Het gelijknamige dorpje staat bekend om zijn nog altijd bewaarde kleurrijke koloniale bouwstijl. Al slenterend door het oude centrum kom je langs de romantische tuin Hijuela del Botánico, een van de sierlijke kerken die het plaatsje rijk is en nog wat musea. Vergeet niet een bezoek te brengen aan Casa de los Balcones. De karakteristieke balkons, die ooit door de beste vaklui tot stand zijn gekomen, dateren uit 1670. Als je richting de kust naar Puerto de la Cruz rijdt, kom je langs el Jardín Botánico. Hoog boven de stad herbergt de botanische tuin – één van de oudste van Spanje – zo’n 300 soorten bomen en planten van over de hele wereld. In een oase van rust kijk je je ogen uit te midden van al die exotische natuurpracht.

Op avontuur in Anaga

Vlak bij de hoofdstad Santa Cruz ligt Parque Rural de Anaga. Het park, door UNESCO aangemerkt als ‘biosfeerreservaat’, vanwege zijn oeroude natuurlijke rijkdommen, is bezaaid met diepe valleien en ravijnen. Ideaal om een avontuurlijke hike of juist wat rustiger wandeling te maken. Onderweg kom je langs het ene na het andere fotogenieke vergezicht. Van indrukwekkende rotsformaties en felgroene, bemoste laurierbossen tot filmische wolkendekken boven de bergtoppen. Je bent er hier even helemaal uit.

De meeste paden leiden naar verlaten baaitjes, waar het azuurblauwe water en fijne vulkanische zandstrand je tegemoet schitteren. Na een verfrissende duik in de Atlantische Oceaan (en een bordje verse vis) voel je je weer alive & kicking.

Nationaal Park El Teide

Op een heldere dag zie je de imposante piek El Teide vanaf menig buureiland boven Tenerife uitsteken. El Teide is met zijn 3.718 meter dan ook zonder twijfel de hoogste bergtop van Spanje. Een bezoek aan Nationaal Park El Teide, dat eveneens tot UNESCO Werelderfgoed behoort, is een absolute must-do. Neem een kijkje in de krater of boek een romantische tour by night. In het park staan diverse miradores, vanwaar ‘s nachts de sterren en planeten te bewonderen zijn. Interessant feitje: de telescopen van het observatorium staan op zo’n 2.400 meter boven zeeniveau, wat erop duidt dat de lucht op Tenerife van uitstekende kwaliteit is.


Icod de los Vinos

Iets verderop richting de westkust ligt Icod de los Vinos. Een pittoresk dorpje waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. De geplaveide straten, pleinen en in koloniale stijl gebouwde huizen brengen je terug naar lang vervlogen tijden. De getuige van al die historie is de imposante, duizend jaar oude ‘El Drago’, de drakenbloedboom, die je echt gezien moet hebben. En ben je nieuwsgierig naar de vulkanische oorsprong van het eiland? In Cueva del Viento, in het hoger gelegen deel, vind je de grootste lavatunnels van Europa. Neem vooral ook je camera mee, want het dorp biedt een van de mooiste vergezichten op El Teide.

Als je langs de noordkust naar het westen rijdt, kom je uit bij Punta de Teno, het meest westelijke puntje van Tenerife. Vanaf de vuurtoren heb je zicht op Los Gigantes, die zich kilometers lang voor je uitstrekken. De 800 meter hoge kliffen zijn het resultaat van eeuwenlange vulkanische activiteit en erosie. Een prachtig gezicht, die immense verticale rotspartijen. Het lijkt alsof ze ieder moment in zee kunnen storten. Of is dat gezichtsbedrog?Vulkanische spa

Op veel plekken langs de kust vind je charcos met elk hun eigen charme. Deze door lava gevormde, vaak kristalheldere zoutwatermeertjes lopen bij vloed onder water. Te midden van de zwarte vulkanische rotsen, met uitzicht op de bulderende zee, geniet je van een heuse spa. Zoek een hoekje met gaten waar het binnenrollende water je op een gratis massage trakteert. Of een van die mini-meertjes die je bijna de lucht in spuiten. Een van de mooiste is Charco de La Laja aan de noordkust, in San Juan de La Rambla. Alleen al vanaf het uitzichtpunt schiet je een van je meest fantastische kiekjes. Het meertje wordt omarmd door grillige rotsformaties, waarop de onstuimige oceaan onophoudelijk breekt. Een meditatief schouwspel dat geen moment verveelt. Eentje die je ook niet mag missen is Charco del Tancón in Puerto Santiago. Half verscholen in een grot zwem je hier zonder al te veel publiek. Het binnenvallende licht kleurt het water intens turkoois met zicht op de metersdiepe bodem.


Walvissen spotten

Een groot deel van de westkust, tegenover buureiland La Gomera, is populair om walvissen en dolfijnen in het wild te spotten. Vanaf het meest westelijke puntje Punta de Teno tot het zuidelijke Punta Salema is de zee onlangs benoemd tot de eerste Whale Heritage Site van Europa. Het gebied is namelijk de thuishaven van zo’n 200 grienden, een soort walvis uit de familie van dolfijnachtigen. Het hele jaar door leven er verschillende soorten dolfijnen en walvissen én de plek ligt op een belangrijke trekroute. Altijd al eens walvissen van dichtbij willen zien? Dan is dit je kans! Kies wel voor een bootcharter die is aangesloten bij ‘Quality Charter’. Zo weet je zeker dat je bezoek aan de walvissen en dolfijnen op een diervriendelijke en duurzame manier wordt uitgevoerd.