TULP REIZEN

« TerugOttawa: citytrip met oranje tintje - Zeg het met tulpen

Denkend aan Nederland zie je velden vol tulpen. Ook aan de andere kant van de oceaan lusten ze wel pap van deze lente-voorbodes. In Canada bloeien elk jaar miljoenen exemplaren. In Ottawa is zelfs een heel festival aan de bloem gewijd: het Canadian Tulip Festival. Een tulpenfeest met een oranje tintje, want de tulpenbollen zijn afkomstig van Nederlandse bodem.

TEKST EN FOTOGRAFIE // SYBYLLE KROON

Jaarlijks worden ruim een half miljard tulpenbollen van Nederland naar Noord-Amerika (Verenigde Staten en Canada) geëxporteerd. Noord-Amerika is daarmee het grootste afzetgebied voor de Hollandse bollenexporteurs. In de Canadese hoofdstad Ottawa slaat het ‘tulpenvirus’ aan het eind van de winter – eind april, begin mei – toe. Overal in de stad zijn dan Hollandse tulpen te zien en vindt het grootschalige Canadian Tulip Festival plaats. Aan de Canadese liefde voor ‘onze’ tulpen ligt een bijzonder voorval uit de Tweede Wereldoorlog ten grondslag.

Koninklijke tulp
1943, Nederland is in oorlog. Prinses Juliana en haar twee dochters Beatrix en Irene vinden een veilig heenkomen in het Canadese Ottawa. Juliana is op dat moment zwanger van Margriet. De geboorte is nabij, maar er is een probleem: nazaten van de koninklijke familie die buiten Nederlands grondgebied worden geboren, kunnen geen aanspraak maken op de troon. Dus verzint men een list. Een speciale wet zorgt ervoor dat Juliana’s ziekenhuiskamer tijdelijk Nederlands grondgebied wordt. Om de kamer nog wat Hollandse sfeer te geven, worden in allerijl Hollandse tulpenbollen en aarde ingevlogen. Prinses Margriet komt op 19 januari 1943 op Nederlands grondgebied in een ziekenhuis in Ottawa ter wereld. Een dag later wordt de Nederlandse driekleur op de Peace Tower, de toren van het parlementsgebouw, gehesen. Het is de eerste en enige buitenlandse vlag die ooit op het markante Canadese parlementsgebouw heeft gewapperd. Iedere gids en iedere local uit Ottawa kent het verhaal en is er trots op om het te vertellen aan iedere Nederlandse reiziger die hun stad aandoet.

Festival sinds 1953
Als dank voor dit staaltje gastvrijheid doneert Nederland sinds 1946 elk jaar twintigduizend tulpenbollen. Die worden bij het parlementsgebouw geplant. Het is een van de dertig locaties in de stad waar tulpen te zien zijn. Ottawa plant in totaal bijna een miljoen Nederlandse tulpenbollen. Hoogtepunt van het tulpenseizoen is het Canadian Tulip Festival, dat sinds 1953 jaarlijks wordt georganiseerd. Net als in Nederland hebben de bloemen er een enorme aantrekkingskracht: elk jaar verwelkomt de stad honderdduizenden bezoekers, die voor Bollenstreek-waardige taferelen zorgen. Bij elk bollenveld zie je toeristen en locals foto’s en selfies maken.

Mix van culturen
Dat Ottawa iets met tulpen heeft, merk je in het seizoen op elke hoek van de straat. Overal hangen banieren met tulpen, op de stoepen zie je illustraties van tulpen, in elk park en op elke groenstrook: tulpen! Ze passen prima in een stad die een grote mix van culturen kent. Tussen de tulpen bij het graf van de onbekende soldaat wordt de wacht gewisseld onder de tonen van een Schotse doedelzak, je koopt hier net zo gemakkelijk een Franse croissant als een Iers biertje. Native Canadians – First Peoples, zoals ze ook wel genoemd worden – zie je af en toe. Hun land werd eeuwen geleden ingenomen door Fransen en Britten. Het is een van de weinige plekken in de wereld waar Nederlanders niet als kolonisten binnen kwamen denderen, maar waar de tulp de harten van de Canadezen heeft gestolen. <