TULP JUBILEUM

« Terug



Twintig jaar Tulp

TEKST // ANNA ROOS VAN WIJNGAARDEN • FOTOGRAFIE // Tjeerd Derkink

De uitgevers van Stam Media hebben het slim aangepakt met TULP Magazine als visitekaartje van hun corebusiness: een multimediahuis, gericht op luxemerken en consumenten in het midden- en hoogsegment. Het magazine is al twee decennia favoriet bij de doelgroep dankzij een fraaie selectie luxethema’s: reizen, ondernemerschap, goed eten, kunst en mode. Dat is knap, want de Nederlandse tijdschriftenwereld heeft het al jaren zwaar te verduren. Denny wil zich de credits voor het succes niet volledig toe-eigenen; het is volgens haar mede dankzij loyale winkeliers-adverteerders dat TULP kan blijven floreren. Sommigen draaien al mee vanaf het allereerste begin en daar zijn de twee uitgevers trots op. Othmane: “TULP is een gratis magazine met de inhoud van een betaald magazine en omdat het op exclusieve locaties ligt – TULP is niet in de winkel te koop – hebben we echt iets unieks in handen.”

Op onverklaarbare plekken
TULP Magazine ligt op de leestafels van boutiquehotels en grote bedrijven, maar ook bij bijvoorbeeld sportclubs, beautyklinieken en de wat luxere winkels. Soms belandt het magazine op onverklaarbare plekken, weten Denny en Othmane inmiddels. “Dat vind ik misschien wel het leukst”, zegt Denny. “Dat iemand daar dan ook een berichtje over stuurt: hé, ik kwam je net tegen in de spa in Amsterdam!” Othmane kreeg pas nog zo’n telefoontje: Peter van ’t Veen, eigenaar van modemerk JANSEN Amsterdam, had het verhaal over zijn kunstverzameling teruggevonden in Brussel. Dat het daar terecht is gekomen, verbaast Othmane niet: een mooi magazine vindt zijn weg vanzelf, ook buiten het verspreidingsgebied.

Wat TULP aantrekkelijk maakt voor lezers én interessant voor adverteerders is de bijzondere contentverhouding, met nog altijd zeventig procent journalistieke inhoud. Othmane: “Als we een ondernemer interviewen – een bedrijf, een kunstenaar, een ontwerper, een chefkok – gaat het om de persoon achter het bedrijf. Om zijn of haar visie. In die zin doen we niet aan conventionele advertorials.”

Hoe het allemaal begon
“Nadat ik mijn vorige bedrijf had verkocht, wilde ik iets met fotografie en reizen doen”, vertelt Othmane over de ‘geboorte’ van TULP Magazine. “Ik had een magazine voor ogen met aandacht voor reizen, wonen, kunst en culinair als pillars.” Het blad moest natuurlijk ook een naam krijgen, die bij de founder paste. Dat werd TULP. “De tulp is symbolisch voor Nederland, de bloem is ook een van de grootste nationale exportproducten van ons land, maar de wortels van de tulp liggen in het Ottomaanse Rijk”, legt Othmane uit.

Na de lancering van de eerste TULP,in 2003, ging het hard. “Er kwam meteen daarna zo veel op me af, dat er helemaal geen tijd meer was om te reizen. Met zes edities per jaar was ik te vaak weg”, vervolgt Othmane. Het aantal uitgaves per jaar werd teruggeschroefd naar vier en partner Denny Stam schoof aan om de fotoshoots, styling en moderubrieken te verzorgen. Met haar kennis en ervaring in de beautybranche en na haar omscholing tot commercieel tekstschrijver ontwikkelde ze zich als hoofdredacteur en overall bladenmaker, met een supertalent voor organisatie en productie.

Reportages om niet te vergeten
Van de honderden reis- en modereportages in binnen- en buitenland die voor TULP werden gemaakt, zijn sommige Denny en Othmane in het bijzonder bijgebleven. Zoals die zeiltocht langs de Kroatische eilanden. Denny: “Het was een waanzinnige rondreis, die veel indruk maakte door de beeldschone locaties, de authentieke boot waar we mee voeren én omdat we ons onderweg hondsberoerd voelden.” Zeeziek of niet, dat avontuur leverde een mooi reisverhaal met unieke beelden op.

Denny en Othmane bewaren ook speciale herinneringen aan de fashion editorial op Aruba, met een topmodel van naam, en de fotoshoot in de ongerepte natuur van Turkije. Denny: “We hebben daar drie uur met een busje door de complete middle of nowhere gereden. De locals maakten ’s middags een lunch voor ons op een open vuur in de natuur. We hadden een prachtig Pools model laten invliegen, ze ging ook nog op een ezel op de foto. Het was mode met alles erop en eraan.”

Dreamteam
Aan alle edities die in de afgelopen twintig jaar langs de drukker gingen, werkten veel dezelfde creatievelingen mee. Daardoor is een familiegevoel ontstaan, een drive voor Denny en Othmane om samen full speed door te gaan.Othmane spreekt van een dreamteam: “De betrokkenheid van onze professionals – redacteuren, fotografen, vormgevers, eindredactie – is heel groot. Voor ons als founders is dat natuurlijk heel fijn: we kennen ieders individuele kracht en kunnen die daardoor heel gericht inzetten om het mooist magazine te maken. Dat doen we nu twee keer per jaar, met een voor- en najaarseditie.”

Othmane denkt terug aan het begin, toen hij voor het pasgeboren TULP dat dreamteam moest zien te verzamelen. Zo deed kunsthandelaar en antiquair Ruud van der Neut de kunstrubrieken en Cilla van der Endt, onder andere voormalig hoofdredactrice van Avantgarde, de mode- en reisreportages. Sommige medewerkers schreven mee tot aan hun pensioen. “Die trouw aan TULP geeft veel voldoening.”

Bladeren
Of er na twee decennia hoogtepunten bundelen nog dromen zijn? “Voor nu is het al heel wat dat we met onze koppen op de cover staan”, lacht Denny. “Dat vind ik berespannend, maar ook erg leuk.” In de glazen bol kijken is moeilijk met het grillige medialandschap van vandaag, maar de wens van de eigenaren is duidelijk: nog eens twintig jaar magazines maken. Othmane: “Na twintig jaar doen we het nog steeds met veel liefde en overgave. We nemen ons elke editie weer voor om de voorganger te overtreffen.”

Het liefst blijven de bladenmakers maken wat TULP nu is: een magazine in print, om door heen te bladeren. Denny is hoopvol: “De geur, de feel, het in handen hebben van papier – print blijft toch het allerleukst om te lezen en te maken.” Othmane heeft er geen twijfels over. “Mensen zitten al de hele dag naar een scherm te kijken. Als je thuiskomt van je werk, denk je er toch niet aan om je laptop of iPad open te klappen om een mooi magazine te lezen?” Volgens Othmane is het ’t bladeren, waar het de printlezer om te doen is. “Foto’s en verhalen in je handen hebben veel meer impact en het is ook wetenschappelijk bewezen dat je ze daardoor zelfs beter onthoudt. Magazines zijn een beetje zoals met eten: ik kan mijn maaltijd laten thuisbezorgen, maar ga liever lekker naar een restaurant. Het gaat om de sfeer die je wil beleven.”

Othmane en Denny willen hierbij graag hun dank uitspreken aan alle adverteerders voor het steunen van de missie van TULP. Het voortbestaan van het magazine is aan hen te danken.