TULP Gezondheid

« Terug



En bakken maar … Vegan speculaas bonbons

Het recept voor speculaas bonbons komt uit het boek ‘Vega(n) food voor sporters’ van Nanneke Schreurs, voedingsdeskundige, orthomoleculair therapeut en personal trainer, en fotograaf José van Riele. Een boek vol tips en lekkere recepten voor een fitte en vega(n) lifestyle!

Steeds meer mensen eten regelmatig plantaardig. De vraag is: hoe krijg je met een actieve leefstijl bij een vegan voedingspatroon voldoende voedingsstoffen binnen? Het antwoord op die vraag vind je in het boek van Nanneke Schreurs en José Riele. Of je nu topsporter bent, in het weekend af en toe een rondje hardloopt of gewoon een actieve levensstijl hebt. Het is een uniek en informatief boek, met 75 smakelijke recepten, waarbij je in één oogopslag ziet welke ingrediënten de benodigde eiwitten en proteïnes bevatten. Daarnaast legt Schreurs haarfijn uit waar je verder op moet letten bij een plantaardige leefstijl. Een must have voor iedereen die kiest voor minder dierlijke producten in de voeding!

Vega(n) food voor sporters, Nanneke Schreurs/José van Riele, € 22,99,
ISBN 97 89 043 924337, Kosmos Uitgevers


Bereidingstijd: 10 minuten voor 16 - 18 bonbons (afhankelijk van de grootte)

Ingrediënten
100 g kikkererwten (uit een pot)
200 g dadels, zonder pit
2 el carobepoeder
1 el macapoeder
2 el chiazaad
1 el speculaaskruiden
2 tl grof zeezout
2 el rauwe amandelpasta (donker van kleur)
100 g amandelen


Bereiding:
Meng alle ingrediënten in een keukenmachine tot een egale, deegachtige massa.
Als je de bonbons wat meer crunchy wilt, voeg dan de amandelpasta pas op het laatste moment toe en laat deze kort meedraaien.
Maak met je handen vierkante bonbons van 2 tot 3 cm. en bestrooi ze met wat carobe- of macapoeder. Je kunt ze direct eten of eerst kort laten opstijven in de koelkast.

Tip
Deze bonbons kun je in allerlei variaties, kleuren en smaken maken. Gebruik in plaats van amandelpasta bijvoorbeeld walnoten, cashew- of pistachenoten. Meng in plaats van chiazaad wat gojibessen door het deeg. Of vervang de carobe- en macapoeder door blackcurrantpoeder, spirulinapoeder, chlorella- of proteïnepoeder.

Voedingswaarde:
per persoon: kcal 105,7 • vet 4,8 g • koolhydraten 12 g • eiwit 2,7 g