TULP Fashion

« Terug

Ellen Romeijn // hair en make-up artist
Ellen Romeijn

Hair en make-up artist

‘In het begin mocht ik alleen spelden aangeven’

Vanuit een Brabants dorpje verhuisde Ellen Romeijn op 22-jarige leeftijd naar Amsterdam met de droom haarstylist te worden. Nu werkt ze mee aan de covers van grote modebladen en shows van modehuizen als Chanel, Fendi en Vivienne Westwood.

TEKST // NATASJA ADMIRAAL • BEELD // via Ellen RomeijnROEPING
“Als kind was ik geen poppenmeisje. Veel interessanter vond ik het om mijn vader te helpen met klussen. Op school had ik moeite met leren; ik haalde altijd onvoldoendes, al deed ik nog zo mijn best. Ik wist al snel dat de creatieve kant het meest voor mij was weggelegd. Na de mavo ging ik naar de kappersschool, waar ik voor het eerst in mijn leven alleen maar voldoendes haalde, en uiteindelijk als enige uit mijn jaar in één keer slaagde. Toen wist ik: dit is het!”

DOEL
“Medecursisten droomden van een publicatie in de Italiaanse Vogue, het hoogst haalbare op modegebied. Dat doel had ik totaal niet. Het leek me geweldig om van hairstyling mijn werk te maken. Dat lukte in no-time. Vervolgens dacht ik: nu wil ik meer de modekant op. Mijn eerste shoot voor Elle was een mijlpaal. Later volgden ook Vogue en Harper’s Bazaar. Mijn volgende doel was om te werken bij de grote shows.”

DE STAP
“Sam McKnight is één van de grootste haarstylisten ter wereld. In zijn team werken, leek mij de ultieme kans om nog meer uit mezelf te halen, op creatief vlak. Vijf jaar geleden waagde ik de stap en stuurde een mail naar zijn management. Kort daarna vloog ik naar Londen voor een kennismaking van vijf minuten. Ik moest een formulier invullen en er werd een polaroid van mij gemaakt, die hieraan werd vastgeniet. Ik dacht: daar hoor ik nooit meer wat van.”

INVESTEREN
“Tot mijn verrassing werd ik gevraagd Sam McKnight te assisteren. Gebruikelijk bij shows is dat je zelf investeert in de vlucht en het hotel, heel soms krijg je een vergoeding. In het begin mocht ik het haar niet aanraken, alleen spelden en bussen haarlak aanreiken. Toen dacht ik wel even: wat doe ik hier, na al die jaren van mezelf bewijzen? Maar als je de top wilt halen, moet je helemaal onderaan beginnen. Inmiddels creëer ik complete looks en maak ik alweer een aantal jaren deel uit van McKnights vaste team.”

SEXY HAAR
“Op de set moet je snel kunnen schakelen, efficiënt werken en goed communiceren om tot het gewenste eindresultaat te komen. Je moet in een heel kort tijdsbestek een bepaald gevoel neerzetten, dat past bij de opdracht. Ik ben niet het type ‘haarkunstenaar’, zo iemand die ingewikkelde stellages op het hoofd bouwt. Ik maak vrouwelijk, sexy haar. Mijn kracht is de natuurlijke schoonheid van een model naar voren te halen, iemand mooier of interessanter te maken.”

BRABANTSE NUCHTERHEID
“Ellebogenwerk, divagedrag, mensen die naast hun schoenen gaan lopen – je komt die karakters in dit vak tegen. Ik heb altijd tegen mezelf gezegd: daar blijf ik ver van weg! Ik ben een nuchtere Brabantse en sta met beide benen op de grond. Als ik ooit uit de hoogte ga doen, mogen vriendinnen mij een schop onder mijn kont geven. Ik ervaar het als een compliment als mensen die ik jaren niet heb gezien, zeggen: goh, je bent niks veranderd.”

TIJD
“Vroeger zei ik op alles ja. Ik ben tien jaar niet op vakantie geweest! En als ik ging, boekte ik een enkele reis, voor het geval er een interessante job voorbij zou komen. En dat gebeurde ook regelmatig; was ik nét twee dagen op mijn vakantiebestemming, ging ik weer terug. Daar heb ik van geleerd. Sinds ik mijn vriend ken, ben ik een stuk selectiever. Ik hecht er nu waarde aan om genoeg tijd te maken voor de mensen die ik liefheb.”

TEAM
“Ik heb jarenlang op regelmatige basis met hetzelfde team samengewerkt. We reisden van het ene continent naar het andere en hadden met elkaar een goede klik. Dat is superbelangrijk als je 24-7 met elkaar optrekt. Inmiddels werken we niet heel veel meer samen, maar onlangs hadden we een reünie, waar we mooie herinneringen aan die tijd hebben opgehaald. Ongeacht het merk waar je voor werkt, is een fijn team het meest bepalend voor de sfeer én het beste resultaat op de set.”

RISICO’S
“Veel mensen dromen van een baan als hair en make-up artist, maar het is maar voor een klein groepje weggelegd. Toch zou ik iedereen willen meegeven: ga ervoor en probeer het! Durf risico’s te nemen, zorg dat je volledig beschikbaar bent én creëer een financiële buffer, want de eerste jaren verdien je vrijwel niets. Het succes komt je niet aanwaaien, je moet je echt voor tweehonderd procent inzetten, keihard werken én blijven dromen.”