TULP Culinair

« TerugLekker vegan koken was nog nooit zo leuk

“Alles wat je nodig hebt, ligt bij de groenteboer”, zegt Karin Luiten, bij het grote publiek bekend van ‘Koken met Karin’. Tijdens een vegan lunch spreken we over haar missie en haar nieuwe boek ‘Vega zónder pakjes & zakjes’.

TEKST // JOKE BOON • FOTOGRAFIE // …

“Ruim tien jaar geleden viel het me op”, steekt Karin van wal. “Als ik in de rij voor de kassa van de supermarkt stond te wachten, zag ik dat mensen van die rare dingen kochten. Zoals een pak moussaka-mix, waaraan je dan zelf nog alle verse ingrediënten moet toevoegen. Terwijl je dat heel eenvoudig vanaf het begin zelf kunt maken. De voedingsindustrie, die er baat bij heeft dat mensen dit kopen, heeft een probleem gecreëerd dat er niet is. Ze geeft koken een negatieve lading met woorden als ‘koken is tijdrovend’, ‘als je het druk hebt, heb je geen puf om bij thuiskomst te gaan koken’ of ‘koken is moeilijk’. Dus, is de boodschap: gebruik ons pakje of zakje, dan gaat het beter en sneller. Vreemd, want zo’n pak bevat vooral zout, suiker, kruiden en zetmeel. Ik ging eens kijken wat het meest verkocht werd en dat waren vooral de poedermixen, waaraan je nog van alles vers moest toevoegen. Daar ging ik over schrijven en daar kwam veel respons op. Mijn insteek is: het kan veel lekkerder in net zoveel tijd. Die pakjes en zakjes leveren geen tijdswinst op. Als je het zelf maakt, weet je ook nog eens precies wat je eet en dat is beslist met minder zout en suiker.”

Minder vlees

Sinds 2009 is Karin Luiten foodblogger. “Ik was een van de eersten”, vertelt ze. “Ik begon met een website met recepten. Uiteraard gebruikte ik zelf nooit pakjes of zakjes. Ik vind dat mensen het recht hebben om lekker te eten. Koken is niet moeilijk en zelf maken is veel lekkerder. Ik wil mensen echte smaken laten proeven. Koken is ontspanning en voor jezelf zorgen. Bovendien geeft koken voldoening.”

Ze eet zelf alles, vertelt ze. “Want als culinair journalist wil ik alles proeven. Maar een vegetarisch kookboek stond al heel lang op mijn verlanglijstje. Nu ik als verstokt alleseter gemerkt heb wat een enorme rijkdom je zonder vlees of vis op tafel kunt zetten, is het me een raadsel waarom het zo’n tijd heeft geduurd. Waarschijnlijk zaten mijn eigen vooroordelen me in de weg, want ik ben dol op een ansjovisje of een handje spekjes als instant lekkermakers. Maar dat wilde ik dit keer eens helemaal achterwege laten. Wel merk ik dat ik gestaag minder vlees ben gaan eten.”

Voor dagblad Trouw schrijft Karin in het zaterdagmagazine een culinaire column en recept. “Trouw is een duurzame krant en heeft lezers die bewust omgaan met eten en koken. Daardoor zit ik in de bubbel dat minder vlees eten logisch is. Buiten de randstad ligt dat overigens weer anders, daar leeft de vraag ‘Wat eet je dan als je geen vlees eet?’ Er zijn veel vooroordelen. Zo hoor ik weleens mensen zeggen: ik hou niet zo van vegetarisch. Er heerst een soort angst voor. En dan grijpen mensen naar vleesvervangers, die een variant zijn op de pakjes en zakjes, want met veel zout en andere kunstmatige toevoegingen. Terwijl je die niet nodig hebt om lekker te eten.”

Foolproof

“Ik wil laten zien dat je zonder vleesvervangers lekker en verantwoord vegetarisch kunt eten”, vertelt Karin verder. “Bijvoorbeeld met noten, peulvruchten of paddenstoelen. Door roosteren kun je bijvoorbeeld een smaak verhogen. Ik wilde voor mijn boek een bolognesesaus maken zonder nepgehakt, maar het moest toch echt lijken. En dat is gelukt. Ik maak van een recept altijd veel verschillende versies, tot ik die ene ultieme versie heb gevonden. Een kookboek is meer dan een verzameling sexy plaatjes, het is bedoeld om te gebruiken en de recepten moeten kloppen.”

Karin staat dan ook bekend om haar foolproof recepten: ze zijn beproefd en bewezen goed, ze kloppen en worden logisch beschreven. Wie het recept volgt, komt gegarandeerd tot een goed resultaat.

“Mijn inspiratie haal ik overal vandaan”, zegt ze. “Als ik uit eten ga, op reis ben of in de supermarkt sta. Dan kijk ik wat er populair is aan de pakjes en zakjes en dat vertaal ik dan naar een recept dat je vanaf het begin zelf maakt. Mijn motto is niet zo maar ‘kleine moeite, groot effect’; het maken is eenvoudig, maar het lijkt en smaakt alsof je je erg hebt uitgesloofd.”

Vega voorproefje

‘Vega zónder pakjes & zakjes’ is een boek dat de lezer uitnodigt om zelf te gaan koken. De recepten beslaan alle momenten van en rond een maaltijd, met hoofdstukken als Borrel, Soep, Vooraf, Salade, Aardappel, Pasta, Rijst & noedels, Hartige taarten, Groente in de hoofdrol, Alles in 1 ovenschaal, Net echt, Fastfood en tot slot een aantal basisrecepten. De foto’s laten kleurrijke, heerlijke en originele gerechten (uit alle windstreken) zien, die van de bladzijden knallen. De recepten tonen aan dat zelf koken niet moeilijk is, maar vooral plezierig en érg smakelijk.