TULP Culinair

« TerugLekkere en gezonde slankmakers

‘Wie linzen, boon en erwt versmaadt, verwerft een grote kledingmaat’, aldus schrijver Maarten ’t Hart in zijn boek Het dovemansorendieet (2013). En zo is het: peulvruchten zijn gezonde slankmakers. Én verrassend: het hele jaar door lekker.

TEKST // JOKE BOON

Met de zomer in aantocht letten we weer massaal op ons gewicht. Die winterkilo’s wil je eraf, om straks in leuke zomerkleding weer goed voor de dag te komen. Peulvruchten lijken nou niet direct bij dat ‘light’-idee te passen. Maar dat blijkt een onterecht vooroordeel. Het mooie van peulvruchten is namelijk, dat ze vezels en traag werkende koolhydraten bevatten, die zorgen voor een lang verzadigd gevoel en minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel, waardoor je minder snel trek krijgt.

Vers en gedroogd

Peulvruchten is de verzamelnaam voor erwten, bonen en linzen. Ze zijn allemaal lid van dezelfde plantenfamilie, van de vlinderbloemigen. Het is de enige plantenfamilie die peulen draagt. In de peulen zitten de zaden die we kennen als bonen, erwten of linzen. Worden die zaden gedroogd, dan spreken we van gedroogde peulvruchten.

Verse peulen kennen we als sperziebonen en snijbonen, die we met peul en al eten, of als tuinbonen, doperwten en kapucijners, die we eerst moeten doppen. Het verschil tussen de verse en gedroogde peulvruchten is dat de verse soort als groente wordt beschouwd, met vitamine C, en de gedroogde soorten vooral als bron van koolhydraten en eiwit worden geconsumeerd.

Goedkoop alternatief

Wie om gezondheidsredenen of vanwege milieumotieven, dierenwelzijn of economische overwegingen minder vlees wil eten, vindt in de peulvrucht een mooie alternatieve en goedkope bron van plantaardig eiwit. De bonen kun je gedroogd en in pot of blik kopen. Bij elke supermarkt vind je verschillende soorten en bij de mediterrane supermarkt, toko en natuurvoedingswinkel is het assortiment vaak nog veel groter.

Gedroogde bonen moet je eerst weken, liefst acht uur. Daardoor moet je dus wel iets langer tevoren nadenken over wat je wilt eten. Linzen zijn de snelle jongens onder de peulvruchten: ze hoeven niet geweekt te worden en zijn doorgaans in twintig minuten gaar.

Zomerse gerechten

Dat je ook zomers heerlijk uit de voeten kunt met peulvruchten bewijzen gerechten als humus, salades met peulvruchten, paté van peulvruchten, quiche met linzen of de laagjestaart van spinazieflensjes met zoete aardappel-harissa humus (zie het recept*). Een bijzonder en kleurrijk gerecht, opgebouwd uit heldergroene flensjes met daartussen oranje laagjes van spicy humus. De taart wordt gegarneerd met een laagje humus, spinazieblaadjes en kikkererwten. Presenteer het gerecht op een mooie schaal, bij voorkeur op een voetje. Als je de taart opensnijdt zie je al die kleurige laagjes, wat doet denken aan spekkoek, maar dan in een hartige en kleurrijke variant. Een gerecht dat zicht goed leent voor een buffet, lunch, diner of picknick.