TULP Culinair

« TerugChocolatier Carola Peereboom: ‘Pure passie voor chocola’

Als klein meisje had Carola Peereboom al plezier in koken en bakken. De bezoekjes van haar oma, die vaak een gebakje van banketbakkerij Jacobs uit Leiden meenam, wakkerden haar passie voor het ambacht aan. Intussen werkt ze al weer jaren bij Chocolaterie Van Dam in Heemstede. Aan passie heeft ze nog niets verloren!


“Chocolatier zijn voelt alsof het beroep jou gekozen heeft. Dat klinkt misschien gek, maar dit vak zit zo diep bij mij van binnen, ik kan me niet voorstellen dat ik iets anders zou willen of kunnen doen. Het is iets dat je raakt! Ik ken geen collega-banketbakker of -chocolatier die eerst iets anders wilde doen. Mooi hè? Dat je hart sneller gaat kloppen van chocola dan van zoenen, had ik al snel door, haha!

Toen ik 15 was, mocht ik bij de banketbakker uit mijn jeugd, Jacobs dus, een snuffelstage lopen. Toen was ik definitief verkocht. Ik ging er werken en volgde de banketbakkersopleiding aan het ROC in Leiden. Toen ik 20 was, begon ik bij Chocolaterie Van Dam in Heemstede. Daar werk ik nu al 14 jaar als souschef, met ontzettend veel plezier!”

Mensen blij maken

“In mijn vak komt voor mij alles samen. Ik ben creatief en houd van uitdagingen in smaak en beleving. Daarnaast ben ik voor de mensen om mij heen vaak een luisterend oor en zet ik graag een stapje extra voor ze. Die werelden komen samen in wat ik dagelijks doe: mensen blij maken met een heerlijk product. Want zeg nou zelf: wie wordt er nou niet blij van een bonbon of een lekkere reep chocolade? Het is altijd een fijn moment om bij ons in de winkel iets lekkers uit te kiezen, of dat nu een cadeautje is of voor jezelf. Je maakt jezelf of een ander blij en gelukkig. Het is fantastisch om daar elke dag met mijn producten een bijdrage aan te mogen leveren. Alle klanten stappen bij ons altijd vrolijk de winkel in en gaan er nog vrolijker weer uit. Voor ons beroep is echt geen klachten- of klantenservice nodig!”

Oor eraf

“Ik krijg energie van het vinden van nieuwe of bijzondere smaakcombinaties, zoals een baconbonbon met hazelnootpraliné, van het werken met bijzondere toppings of rubychocolade, of het maken van airbrushbonbons. Voor sommige klanten gaat dat echt een stapje te ver hoor, die komen voor de vertrouwde koffiebonbon. En dat is uiteraard prima, maar voor mij persoonlijk mag het soms wel wat gekker. Met de Kerstdagen heb ik een keer een absintbonbon gemaakt, die geweldig in de smaak viel. Het drankje heeft een bittere, anijsachtige smaak en bevat behoorlijk veel alcohol. Vroeger dacht men dat het tot waanzin zou leiden – de mythe gaat dat Vincent van Gogh daardoor zijn oor heeft afgesneden – en was het verboden. Maar sinds 2004 mag het weer gebruikt worden en die kans wilde ik niet laten liggen. Dus wie weet wat ik in de toekomst nog ga verzinnen! Het wordt met mij in elk geval nooit saai!”

Topteam

“Ik ben er zo trots op dat ik bij Van Dam werk! De sfeer onderling is gezellig en het voelt bijna als familie. We hebben een topteam en ik ben blij met de kansen die ik krijg van eigenaar Willem van Dam en chef Nico Glasbergen. Ik mag me blijven ontwikkelen en verder bekwamen, dat is heel fijn. Tripjes naar Frankrijk en België, cursussen en stages, onder meer bij experts, zoals Dominique Persoone, dat zijn erg leuke, bijzondere en leerzame dingen om te doen. Wim en Nico staan open voor mijn ideeën en innovaties, dat is echt niet overal zo. Daarnaast past de manier van werken bij Van Dam goed bij mij: je moet gestructureerd en heel schoon werken, aanpakken, multitasken, planningen maken, voorraden beheren, allemaal aspecten waar ik gelukkig van word. Ik zit hier prima op mijn plek!”

Ontspanning

“Het is fysiek een zwaar vak. Ik sta gemiddeld 40 uur per week op mijn benen en moet vaak zware pannen en dergelijke tillen. Zeker rond feestdagen als Pasen, Moederdag en uiteraard de kerst is het werken, eten, slapen, werken, eten slapen. Dan is er eigenlijk geen moment rust. Thuis in Rijnsburg ontspan ik door heerlijk op de bank met mijn man een film te kijken. Ook een uitnodiging om te genieten van een speciaalbiertje met vrienden in één van de gezellige kroegen die Leiden rijk is, sla ik niet af. Maar ik trein elke dag met plezier van Rijnsburg naar Heemstede om daar mijn passie uit te oefenen. Ik hoop het nog lang te blijven doen.” <


tekst // Judith Truijens • fotografie // Othmane Aït Hassou