TULP Beauty

« Terug

INTERVIEW - Ismahan Obenali/Queens Hairstyling - ‘Je haar is je kroon’

Als kind was Ismahan Obenali al gefascineerd door haar. En die liefde is alleen maar sterker geworden. Haar salon Queens Hairstyling in Almere bestaat twintig jaar, ze bracht een boek uit over haar passie en leeft haar droom. “Elke dag bezig zijn met haar, en dan vooral het vieren van pure schoonheid, dat is wat mij drijft.”

TEKST // NATASJA ADMIRAAL • FOTO’S // Jeroen van lelieveld

Het haar van haar oma, daar is het misschien wel allemaal mee begonnen. Lang was het. En dik. Soms zichtbaar, soms ingevlochten en verborgen onder een hoofddoek. Juist dat spel van tonen en verhullen gaf het fenomeen ‘haar’ een zweem van mysterie en maakte Ismahan nieuwsgierig. “Elk jaar reden we met de familie naar Marokko, met z’n allen in een grote stationwagen. Ik herinner me hoe ik als kind graag keek hoe mijn oma zorgvuldig haar haar borstelde.” Een prachtig tafereel, daar op die boerderij op het zonnige Marokkaanse platteland. Van losgeraakte haren maakte haar oma een bolletje, waar Ismahan als kind mee wilde spelen. Maar daar stak oma een stokje voor. “Haar is heilig, Ismahan”, drukte ze haar kleindochter op het hart. Ze begroef het haarbolletje op een speciale plek op het erf.

Rauwe schoonheid
Als oudste dochter deed Ismahan graag het haar van haar drie zusjes. Klasgenootjes stonden haar soms toe een stukje van hun haar af te knippen. Dat ze – vele jaren later – haar salon Queens Hairstyling doopte, komt voort uit die diepgewortelde liefde voor haar. ‘Je haar is je kroon. Draag het als een koningin’ is het motto dat ze haar klanten meegeeft. “Ik hou van de structuur, de rauwe schoonheid van haar. Als een vrouw mijn salon binnenstapt, zal ik haar dan ook niet snel extensions aanraden”, vertelt Ismahan. “Die doen we hier trouwens ook niet. Door dicht bij jezelf te blijven, ben je op je mooist.”

Tegenwoordig komen klanten regelmatig aanzetten met foto’s, die ze van sociale media halen, ziet de haarspecialiste. Inspirerend, maar ook misleidend, vindt ze. “Dan heeft iemand bijvoorbeeld een kapsel op het oog waarbij het haar heel mooi naar voren valt. Maar dat moet dan wel passen bij de valling van je eigen haar. Zo niet, ben je dan bereid het haar elke dag naar voren te föhnen? In mijn salon is ‘organisch knippen’ de standaard. Dat wil zeggen: ik respecteer het haar, luister naar het haar en ga er nooit mee in gevecht.”

Haarrituelen
De eerste vraag die Ismahan altijd aan haar klanten stelt is: wat doe jij elke dag met je haar? De een wast het elke ochtend uitgebreid, de ander draait er een snelle rommelknot in. Vrouwen reageren soms verrast door haar vraag: een haarritueel? Heb ik dat? “Vrijwel iedereen heeft een huidverzorgingsroutine. Maar het dagelijks verzorgen van je haar is een ondergeschoven kindje”, merkt Ismahan. “Terwijl het haar toch een levend onderdeel is van ons lichaam. Als je niet lekker in vel zit, gaat je haar slap hangen. Voel je je blij en gelukkig, dan danst je haar mee.” Niet iedereen gaat even liefdevol met het eigen haar om, vervolgt ze. Sommige mensen ‘rossen hardhandig de borstel erdoorheen’ of gebruiken niet de juiste producten voor hun haartype. “Het is belangrijk dat je haarritueel past bij je ritme en levensstijl. Kleed je je graag heel excentriek? Dan past daar wellicht ook een wat uitgebreider haarritueel bij. Vrouwen die net moeder zijn geworden, willen misschien juist wat sneller klaar zijn. En iemand die chronisch ziek is, adviseer ik weer iets anders.”Volg je hart
Toen ze vorig jaar haar huidige pand betrok, besloot ze zich definitief te focussen op het knippen en kleuren van het haar van vrouwelijke klanten. “Dat is ook altijd al mijn wens geweest. Het was toch wel een pijnlijke beslissing om afscheid te nemen van onze mannelijke klanten, maar ook dat is ondernemerschap. Je hart volgen en dúrven te specialiseren.”

Een les die Ismahan iedere vrouw zou willen meegeven is: wees je bewust van wat je in je haar smeert. Ze noemt het positief dat er steeds meer vraag komt naar plantaardige producten. Een trend die past in de omslag in het denken en doen van consumenten. Men eet steeds bewuster en denkt daarbij ook beter na over wat er op de huid en in het haar wordt gesmeerd. “Wij werken in de salon met Insight, een vegan kappersmerk uit Bologna. Op uitnodiging bracht ik vorig jaar een bezoek aan de fabriek en tijdens de rondleiding raakte ik onder de indruk van de werkwijze. Kwaliteit en duurzaamheid staan er voorop. Het werken met pure, eerlijke producten is verrijkend voor zowel mijzelf als voor mijn klanten.”

Sinds 2013 heeft Ismahan ook haar eigen opleidingsinstituut: Queens Hairacademy. In een kleine setting geeft ze hier trainingen en organiseert ze webinars om collega’s te inspireren.

Farrah Fawcett
Wat – en wie – zijn eigenlijk haar creatieve bronnen? “Ik hou erg van de haarstijlen uit de jaren zeventig en tachtig: big hair, hanenkammen, dat werk”, vertelt Ismahan. Als voorbeeld noemt ze de ‘gevederde coupe’ van de Amerikaanse actrice Farrah Fawcett en de volumineuze bob van Lady Di – een van de weinig kapsels die wereldwijd is gekopieerd, tot China en Japan aan toe. Dit soort kapsels inspireerde Ismahan ook voor haar eigen ‘collecties’. Ze werd er verschillende keren mee genomineerd voor de Coiffure Award. “Van punkachtig tot romantisch; het mooie van haar is dat je zoveel stijlen kunt neerzetten. Ik ben ook erg gefascineerd door de art deco-stijl. Een tijd waarin vrouwen zich heel feestelijk kleedden, met rode lippenstift op en het haar in een korte, krullende bob met pony.” Slagleggen, de techniek waarmee die destijds heel vooruitstrevende korte coupe werd gecreëerd, is nog altijd een examenonderdeel van veel kappersopleidingen.Nooit uitgeleerd
Wat het kappersvak zo boeiend maakt, is dat het continu in beweging is, vindt Ismahan. Vooral de wereld van haarkleuring is heel progressief. “Haarkleurbedrijven verrassen telkens met nieuwe formules en kleurtechnieken. De wensen van klanten en de modetrends veranderen door de jaren heen natuurlijk ook. Als kleurspecialist, ook wel colorist genoemd, moet je daarom te allen tijde blijven leren. Een tube kan niet denken. Jíj moet het denkwerk doen.” Haarkleuring is het belangrijkste onderdeel van Ismahanswerk en vereist andere inzichten dan knippen. Ze beschouwt kleur als ‘de ziel van het haar’. “Mensen hebben veel baat bij een goede kleurdiagnose. Dat vind ik het allermooiste van mijn vak, dat ik mensen oprecht kan helpen. Dat klanten als ze gaan verhuizen mijn adviezen meenemen en bij hun nieuwe kapper precies kunnen vertellen wat ze willen.”

Natuurlijke schoonheid
Dat veel vrouwen hun haar en hoofdhuid ernstig beschadigen door te lang met extensions rond te lopen, doet de haarstyliste in Almere verdriet. Nepnagels, nepwimpers, alles wordt aangegrepen om maar aantrekkelijk te worden gevonden. Met alle gevolgen van dien. Dun haar, een hoofdhuid in crisis, Ismahan ziet het vaak genoeg in haar salon. “Juist díe vrouwen wil ik helpen. Door hen te laten inzien, dat ze er mogen zijn, ook zónder die haarstukken. Als vrouwen hun eigen haar weer omarmen, zorgt dat vaak voor een enorme verlichting. Je kunt wel van alles aan jezelf aanpassen, maar uiteindelijk gaat de natuur toch tegenwerken. Natuurlijke schoonheid is en blijft de mooiste schoonheid. En die is, net als liefde, niet te koop.” <