TULP Beauty

« Terug‘ANDEREN INSPIREREN IS VOOR MIJ BELANGRIJKER DAN EEN AWARD WINNEN’

Al heel jong wist ze wat ze wilde. Juliëtte den Ouden, prachtige, leeftijdsloze verschijning – ‘pure pinda-power’, grapt ze zelf – stelde zich na de start van haar krantenwijk, op haar dertiende, doel na doel, om te komen waar ze nu is: een toonaangevende hair- en make-up artist. Onderweg leerde ze lessen, die ze nu anderen leert en waarmee ze ook de wereld inspireert. Het verhaal van een bevlogen en gepassioneerd mens.

TEKST // JUDITH TRUIJENS • FOTOGRAFIE // VIA JULLIËTTE DEN OUDEN

“Jarenlang stapte ik vliegtuig in, vliegtuig uit, de wereld rond voor de meest fantastische fotoshoots. Ik ben overal geweest, van Amerika en Marokko tot Zanzibar. De meest idyllische plekken heb ik bezocht. En daar genoot ik ontzettend van. Toen daar vorig jaar door corona abrupt een eind aan kwam en ik drie maanden vastzat in Brazilië, heb ik van de nood een deugd gemaakt. Ik ben daar vól aan de slag gegaan met een project waar ik al vier jaar mee bezig ben: aandacht vragen voor mensen met vitiligo en albinisme, mensen bij wie het aangeboren pigment ontbreekt of die een bepaalde pigmentafwijking hebben. Dat resulteerde uiteindelijk in een nieuw fundraising project: workofcontrast. com. Hoewel ik het reizen verschrikkelijk heb gemist, ben ik enorm trots dat dit project nu echt stáát en dat het de aandacht krijgt die het verdient. Want hoe erg is het, dat deze mensen met deze aandoening zo gestigmatiseerd worden? Dat men denkt dat deze nare huidaandoening besmettelijk is, of dat je bijvoorbeeld bovennatuurlijke krachten krijgt als je hun bloed drinkt? Het vuurtje voor dit project werd aangewakkerd nadat ik een foto op de Coiffure Awards had laten zien. Ik won tijdens deze avond twee Nederlandse awards, stond in de internationale top 5 en was zelfs wereldwijd genomineerd, dus ik was veel in beeld. De betreffende foto ging viral en kreeg daarmee een enorme impact. Zoveel, dat er nu zelfs een documentaire over het onderwerp wordt gemaakt. Dat emotioneert me, het onderwerp gaat me namelijk enorm aan mijn hart!”

HAIRDRESSERS WITHOUT BORDERS
“Hetzelfde geldt voor mijn betrokkenheid bij de non-profit organisatie Hairdressers without Borders. Zij inspireert en empowert vrouwen in landen als Nepal door ze te leren knippen. Op die manier kunnen ze in hun eigen levensonderhoud voorzien en een bestaan opbouwen. Professionals zetten zich vrijwillig in om de – veelal – meisjes de kneepjes van haarstyling bij te brengen. Buiten dat ze een vak leren, zorgt dit er ook voor dat ze een enorme persoonlijke groei doormaken en klaar zijn voor een volgende stap in hun leven. Als ik daar dan sta en lesgeef, zie ik dat het echt gaat om het krijgen van kansen. Er hoeft soms in je leven maar één persoon te zijn die in je gelooft, die je zíet, en je komt verder. Dat ik die persoon kan zijn, vervult me met trots.”

KANSEN BIEDEN
“Ik beschouw mezelf als een gezegend mens, ondanks dat ik altijd knetterhard heb gewerkt voor mijn doelen. Ik ben zwaar dyslectisch en werd daardoor vaak voor dom versleten. Dat vormt je. Het heeft me ook strijdbaar gemaakt om anderen kansen te bieden, een vangnet te bieden voor mensen die dat nodig hebben, om wat voor reden dan ook. Dat doe ik via mijn JDO Academy. Daar deel ik al mijn kennis en ervaring met heel veel passie en plezier met onze studenten. Daarbij ontwikkel ik steeds weer nieuwe, creatieve concepten. Omdat ik uit ervaring weet hoe lastig leren in grote groepen kan zijn, zijn de klassen bij ons klein en hebben we veel aandacht voor de persoon en zijn of haar ontwikkeling. Ik deel mijn netwerk graag, omdat ik weet dat het niet altijd gemakkelijk is om bij de juiste, betrouwbare partijen terecht te komen bij het najagen van je droom.”

ANDEREN INSPIREREN
“Naast mijn academy heb ik JDO Salon, waar kappers eigen stoelen kunnen huren. Juist als je je naast je baan als hairen make-up artist wilt ontwikkelen, ondervind je vaak tegenwerking van je baas, heb ik gemerkt. Bij ons kun je inkomen genereren én je dromen een kans geven door de vrijheid die je hebt om je in te zetten bij shows en shoots. Daarom heb ik ook JDO Management, waar ik high end fotografen die geen werk hebben, manage. Er is zo belachelijk veel talent, dat moet een kans krijgen, toch? Ik heb alle cursussen en opleidingen altijd heerlijk gevonden. Misschien niet altijd gemakkelijk, maar ze hebben me gevoed. Nu zijn de rollen omgedraaid en kan ik anderen inspireren. Dat is voor mij misschien wel belangrijker dan een award in dit vak.”

PARELTJES
“Mijn grootste inspiratiebron is de natuur. Ik ben verzot op hiken en dat doe ik dan ook graag. Ik ben elke keer weer onder de indruk van de kleurenpracht en verschijningsvormen die de natuur ons biedt. Als ik tijdens zo’n hike-tocht de wolkenstructuren bekijk, die zijn toch magisch? Gek genoeg heb ik geen idolen of mensen waar ik me aan optrek. Waarschijnlijk omdat ik heel goed weet wat ik wil en mijn eigen pad volg. Ik ben zelf graag een inspiratiebron voor anderen. Situaties inspireren mij meer of geven me ideeën en creativiteit voor nieuwe concepten. Zo ben ik eens met een groep modellen gaan hiken voor foto’s voor het boek The Womb Project. Ze werden tot het uiterste uitgedaagd. Toen we uiteindelijk op de top van de berg kwamen, voor de shoot, waren ze helemaal in de vibe en hebben we de meest fantastische foto’s geschoten. Dat zijn de pareltjes die ik wil creëren!”

ACCENTUEREN, NIET PLAMUREN
“Een goede make-up past bij het gezicht. Er zijn nog altijd make-up artiesten die niet goed kijken naar de gezichtskenmerken. Hoe maak je iemand mooier? Dat is make-up voor mij: het accentueren van de mooie elementen in het gezicht zonder het meteen vol te plamuren. Je kunt een oogschaduw aanbrengen, maar als je geen idee hebt waarom je bepaalde vormen moet volgen, schaduwen moet aanbrengen om de ogen juist goed te laten uitkomen, dan wordt het nooit wat. Je moet weten waarom en hoe je bepaalde lijnen zet om het gezicht op een goede manier te accentueren. Als je oogschaduw niet op een goede manier aanbrengt, kan bijvoorbeeld een grote neus het resultaat zijn.”

GEZICHT ALS EEN TEKENPLAAT
“Keep it natural, dat is mijn mantra. Afgelopen zomer viel het me weer op: gezichten volgesmeerd met bronzing powder, als een soort zomerse kerstballen, met overal glitters. Zó zonde! Bij een goede make-up is less altijd more. Een kleine hoeveelheid op de wangen en misschien iets bij de haarlijn is vaak voldoende. Hou je make-up vooral heel erg bij jezelf! Momenteel heeft iedereen dezelfde wenkbrauwen, dat is jammer. Tuurlijk, ik werk vaak internationaal met de meest mooie modellen. En hoe mooier, des te minder je hoeft te doen, soms is het bijna zonde om er iets op te doen. Maar ook bij deze topmodellen kijk ik naar de gezichtsstructuur. Die is voor mij een soort tekenplaat, die ik mag inkleuren. En ja, ik hoef dan weinig te corrigeren.”

MOOI VAN JEZELF
“Veel vrouwen vinden het spannend om opgemaakt te worden, ze zijn vaak onzeker over bepaalde dingen in hun gezicht. Het is heel persoonlijk. Belangrijk is dat je als visagist complimentjes geeft en de positieve dingen benadrukt. Iemand moet zich geweldig gaan voelen. Naast een mooie make-up is juist die lichaamstaal zo belangrijk. Je kunt mensen letterlijk laten stralen. Maar de belangrijkste factor zit in mensen zelf. Als je je niet druk maakt om elk wissewasje en je zegeningen telt, ben je al hartstikke mooi van jezelf. Daar kan geen poedertje tegenop, vertrouw mij maar!”

Meer weten of doneren aan de projecten van Juliëtte?
Kijk op: JDO-group.com // HWB.non-profit.org // workofcontrast.com